Ce trebuie să știm despre contractul prenupțial și cum să ne apărăm averea - Mireasa Perfecta.ro

Ce trebuie să știm despre contractul prenupțial și cum să ne apărăm averea

0 Comentarii

În România de astăzi, numărul căsătoriilor depășește cu mult numărul divorțurilor. Totuși, numai în anul 2018 au divorțat circa 27000 de cupluri.

Vârsta medie la care oamenii se căsătoresc este între 25 și 33 de ani, iar media vârstei la divorț se situează între 37 și 42 de ani.

Divorțul este nu doar o separare care ne afectează emoțional, ci și financiar. Bunurile dobândite în timpul căsniciei sunt partajate conform singurului regim matrimonial existent înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Civil din 1 octombrie 2011, numit comunitatea legală de bunuri, acestea fiind împărțite egal între cei doi soți.

Dar ce ne facem cu bunurile obținute înainte de căsătorie?

Viața este mereu o necunoscută care aduce cu ea surprize plăcute sau mai puțin plăcute. Înțelegerile verbale se pot retracta, dragostea poate dispărea, iar oamenii se pot schimba.

Cum prevenim înșelătoria acolo unde e cazul, cum ne protejăm bunurile personale? Cum evităm căsătoriile din interes? Cum ne putem proteja de noi înșine, de unele decizii greșite ori pripite? Cum protejăm persoanele dragi care depind de noi?

E moralmente greșit ca cineva care nu și-a adus contribuția la realizarea unui lucru să profite de pe urma acestuia fără acordul proprietarului.

Pentru toate întrebările de mai sus și pentru multe altele care se pot adresa în legătură cu acest subiect avem un răspuns. Există un cadru legal care ne permite să eliminăm orice discuții, orice neînțelegeri ulterioare și care ne protejează în cazul unor evenimente neplăcute.

convenție matrimonială

Prevederile Noului Cod Civil permit încheierea unei convenții matrimoniale prin care să dispunem în exclusivitate, așa cum dorim, de bunurile obținute înainte de căsătorie (moșteniri, donații, firme, imobile și alte bunuri achiziționate din banii proprii).

Convenția matrimonială sau, cum i se mai spune, contractul prenupțial este de fapt un document legal în care se stipulează modul în care vor fi împărțite bunurile între soți în eventualitatea unui divorț. Este nici mai mult nici mai puțin decât o măsură de precauție, dar și de protecție, nu doar pentru noi, ci și pentru persoanele de care suntem responsabili, cum sunt copiii rezultați din căsătoriile anterioare ori părinții etc.

Această convenție matrimonială poate fi încheiată atât înainte, cât și după încheierea căsătoriei. Ea trebuie semnată și autentificată în fața unui notar public, fără de care nu are nicio valoare. O vom prezenta la Oficiul Stării Civile împreună cu actele necesare pentru căsătorie, dacă a fost semnată înainte de încheierea acesteia, sau împreună cu certificatul de căsătorie, dacă respectiva convenție a fost semnată după căsătorie.

Indiferent când a fost redactată și semnată, notarul va expedia după autentificare, din oficiu, câte un exemplar către: Serviciul de Stare Civilă, Registrul Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale și altor registre de publicitate (Cartea Funciară, Registrul Comerțului etc.), în funcție de natura bunurilor.

A se reține!

Convenția matrimonială trebuie semnată si autentificată la notar cu cel putin 20 de zile înainte de încheierea căsătoriei.

În lipsa prezentării convenției matrimoniale la data încheierii căsătoriei se consideră că soții au optat pentru regimul comunității legale de bunuri…

Dacă ambii soți doresc, schimbarea regimului matrimonial se poate face după cel puțin un an de la data încheierii căsătoriei.Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.