Ce nu știai despre verighete: simbol si superstitii

0 Comments

De-a lungul timpului, cu siguranță verigheta a rămas cea mai îndrăgită bijuterie de cuplurile din întreaga lume. Aceasta reprezintă simbolul unicității și al fidelității. Deoarece istoria acestei bijuterii se confundă cu cea a inelului, nu știm exact unde își are originile dar știm, cu siguranță, faptul că mesajul pe care îl poartă este mult mai vechi decât ceremonia religioasă.

Primele inele au apărut în Egiptul antic și au simbolizat puterea. Acestea erau cu sigilii și erau folosite atât de faraoni cât și de persoanele cu autoritate. Cei care le purtau avea dreptul de a emite legi și ordine. Găsim chiar și în Biblie o dovadă a întrebuințării inelelor în acele epoci: „Faraon și-a scos inelul din deget și l-a pus în degetul lui Iosif.”

În timp, aceste inele din aur sau din argint au devenit bijuterii preluate de greci și de romani.

Inelul ca simbol social

La început, inelul erau doar un simbol al clasei sociale. Aceste bijuterii din aur sau din alte materiale prețioase erau purtate de oamenii cei mai bogați iar sclavii aveau voie să poarte doar inele ce erau confecționate doar din fier, acestea fiind primite la eliberare.

Acest obicei este descris în legenda lui Prometeu. Acesta este înlănțuit pe stânci fiindcă a îndrăznit să fure focul de la zei și să îl dea oamenilor însă reușește să se elibereze cu ajutorul lui Zeus. Totuși, pentru a nu uita niciodată judecata zeilor, acesta a fost obligat să poarte pe deget o za a lanțului cu care a fost legat.

Simbol al logodnei și iubirii

Inelul este un simbol al statutului social dar și al legăturii dintre oameni. Din acest motiv, inelul a început să fie din ce în ce mai folosit ca simbol al logodnei. Atunci când un bărbat voia să garanteze că se va căsători, îi oferea alesei sale un inel din fier, acesta simbolizând angajamentul pe care tocmai l-a luat. Totuși, în Antichitate, logodna era o ceremonie mult mai complexă și chiar mai importantă decât nunta. Odată cu trecerea timpului, începând cu secolele II și III după Hristos, cununia religioasă și nuntă au devenit la fel de importante ca în zilele noastre iar inelul de logodnă a fost înlocuit de verighetă.  În Enciclopedia Britanică este menționat faptul că inelul de aur este introdus în ceremonia religioasă a căsătoriei în secolul II iar binecuvântarea lui de un preot se face abia din secolul XI.

Știați că…

– primul inel de logodnă a fost găsit în catacombele Romei și se estimează că ar fi din secolul II după Hristos.

– la început, inelul de căsătorie era purtat doar de femei, ca semn de statut social și dependență față de soț.

– la început, inelul ce era dăruit soției avea un sigiliu iar femeile însemnau cu acesta lucrurile de valoare din casă. Dacă vreun obiect era furat, putea fi recunoscut foarte ușor.

– nu există nici un însemn în Biblie cum că inelul ar fi un obiect indispensabil ceremoniilor religioase de cununie, deși în ziua de astăzi așa este catalogat. În acea vreme, purtarea podoabelor scumpe era considerat un act de mândrie deșartă.

– verigheta se poartă pe al patrulea deget de la mâna stângă din cauza unei superstiții ce spune că de la el pleacă o venă ce duce direct la inimă. Această venă chiar are o denumire și i se spune  „vena amoris”.

Superstiții legate de verighetă, din întreaga lume

Verigheta este un simbol internațional și este ușor de recunoscut de absolut oricine. Aceasta a fost împrumutată de la creștini de toate popoarele iar în jurul ei s-au creat o mulțime de superstiții.

–  Nu este indicat să porți verigheta înainte de cununia religioasă deoarece nu este încă sfințită.

– Dacă mireasa scapă verigheta pe jos, mai ales în biserică, este semn de ghinion.

– Pierderea verighetei este semn de despărțire și de divorț.

– Verigheta trebuie să fie perfectă pe degetele mirilor. Dacă aceasta este prea strâmtă cei doi se vor despărți din cauza geloziei iar dacă este prea largă, iubirea lor se va risipi.

– La nunta de argint (cea care are loc la 25 de ani de la nuntă), soții trebuie să își ofere unul altuia câte o verighetă de argint. Aceasta trebuie să fie purtată lângă cea de aur, de la cununie.Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.